Årets viktigaste företagsråd – Experternas synpunkter

Inför det nya året delar våra specialister med sig av de mest betydelsefulla råden för företagare. Att starta ett bolag innan årsskiftet, överväga ägarstrukturen, justera lönen och förmånerna – det finns en rad strategier att ta till. Missa inte våra nyckelråd för aktieägare i mindre företag.
 1. Nya bolagsbildningar inför årsskiftet

  Planerar du att starta ett nytt bolag och vill dra nytta av förenklingsregeln för beräkning av gränsbeloppet? Att bilda bolaget innan årsskiftet ger fördelen att kunna räkna gränsbeloppen från den 1 januari.

 2. Överväganden kring ägandestruktur

  För den som funderar på att äga sitt verksamhetsbolag genom ett holdingbolag är det klokt att börja planera omstruktureringen i god tid. Januari erbjuder ett fördelaktigt ‘transferfönster’ för att genomföra ändringar och optimera gränsbeloppet. Bildandet av det nya holdingbolaget kan med fördel ske före årsskiftet.

 3. Skatteomprövning – sista chansen för inkomstår 2017

  Har du rätt till avdrag eller liknande för ett tidigare beskattningsår? Det kan vara läge att ansöka om omprövning hos Skatteverket före årsskiftet. Begäran om omprövning måste komma in inom sex år efter det aktuella beskattningsåret.

 4. Periodiseringsfonder

  Möjligheten att skjuta upp bolagsskatten genom avsättningar till periodiseringsfond kan vara aktuell under vissa omständigheter. Att även lösa upp befintliga periodiseringsfonder kan öka det fria egna kapitalet på årets balansräkning, men medför samtidigt att bolagsskatten aktualiseras.

 5. Saldot på skattekonto

  Med kostnadsräntan för skattekontot som har höjts kan det vara fördelaktigt att säkerställa att varken du eller ditt företag har skulder till skattekontot före årsskiftet för att undvika extra kostnader.

 6. Löneoptimering för maximala fördelar

  Granskning av löneuttaget är nödvändigt för ägare av andelar i mindre företag. För att kvalificera sig för lågbeskattad utdelning 2024 krävs tillräckligt hög lön före årsskiftet.

  Lönen du tar ut i år påverkar gränsbeloppet för nästa års löneunderlag. För att säkerställa och eventuellt korrigera eventuella fel i bokföringen är det klokt att överstiga lönekraven med en marginal. Kraven kan också uppfyllas av närstående till ägaren, men det räcker inte med att de samlade lönebeloppen för närstående når lönekravet.
 • Extra utdelning
  För de som inte använder löneunderlag vid gränsbeloppsberäkningen och har utdelningsbara medel i företaget kan en extra utdelning övervägas. Överstiger utdelningen gränsbeloppet kan den beskattas i inkomstslaget tjänst.
 • Julgåvor
  Vissa gåvor från arbetsgivaren, såsom julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor, kan vara skattefria under förutsättning att deras marknadsvärde inte överskrider vissa gränser.
 • Friskvårdsbidrag
  Skattefria friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per år kan ges till personalen för olika aktiviteter med inslag av motion eller annan friskvård.
 • Jämkning av preliminär skatt
  Om förutsättningarna för din tjänsteinkomst förändras under året kan det vara lämpligt att ansöka om jämkning av preliminär skatt för att undvika felaktiga skatteavdrag.

Vanliga frågor om "Årets viktigaste företagsråd – Experternas synpunkter"

Att starta ett bolag innan årsskiftet kan ge fördelar när det gäller beräkning av gränsbelopp. Bolag som bildas före årsskiftet kan börja räkna sina gränsbelopp från den 1 januari, vilket kan vara fördelaktigt för skattemässig planering.
En genomtänkt ägarstruktur är viktig, speciellt om man överväger att äga sitt verksamhetsbolag genom ett holdingbolag. En tidig planering och omstrukturering kan optimera gränsbelopp och vara skattemässigt fördelaktigt, särskilt under januaris 'transferfönster'.
Ja, man kan ansöka om skatteomprövning hos Skatteverket för tidigare beskattningsår om man har rätt till avdrag eller liknande. Begäran om omprövning måste dock inkomma inom sex år från det aktuella beskattningsåret.
Periodiseringsfonder ger möjlighet att skjuta upp bolagsskatten genom att avsätta pengar till fonden. Lösning av befintliga periodiseringsfonder kan öka det fria egna kapitalet i balansräkningen, men kan också leda till att bolagsskatten aktualiseras.
Det är viktigt att granska löneuttag för ägare av andelar i mindre företag, särskilt med tanke på kvalificering för lågbeskattad utdelning. Lönen som tas ut påverkar gränsbeloppet för nästa års löneunderlag, och det är klokt att överstiga lönekraven med en marginal för att undvika fel i bokföringen.

Läs fler av våra artiklar

BD consultancy group AB

10 ekonomiska tips

Hej och välkommen till BDCG Redovisningsbyrås blogg! Idag delar vi med oss av 10 värdefulla ekonomiska tips som kan hjälpa
Läs artikeln här →

Lön eller Utdelning? Lär dig maximera din inkomst med 3:12 regeln

Vad är 3:12-regeln? 3:12-regeln är en skatteregel i Sverige som reglerar beskattningen av utdelningar från aktiebolag till privatpersoner. Regeln är
Läs artikeln här →
TJänste bil förmåns bil

Tjänstebil eller förmånsbil – Vad är skillnaden?

När det kommer till bilförmåner i arbetslivet finns det två vanliga termer som ofta används: tjänstebil och förmånsbil. Trots att
Läs artikeln här →
Bokföring

Bokföring – Nybörjarguide för småföretagare

Bokföring – Nybörjarguide för småföretagare Hej och välkommen till vår nybörjarguide för bokföring! Om du driver ett eget företag eller
Läs artikeln här →

Nya Rapporteringsregler för Arbetare i FORA Träder i Kraft 2024

I ett steg mot ökad transparens och förbättrad ekonomisk förvaltning har FORA nyligen annonserat en serie av uppdaterade rapporteringsregler som
Läs artikeln här →