När det kommer till bilförmåner i arbetslivet finns det två vanliga termer som ofta används: tjänstebil och förmånsbil. Trots att de båda kan låta liknande, finns det faktiska skillnader som är viktiga att förstå för både arbetsgivare och anställda. Låt oss ta en närmare titt på skillnaden mellan dessa två begrepp.
Tjänstebil
En tjänstebil är en bil som ägs (alt. leasas) av ett företag och som är avsedd att användas i tjänst. Det är företaget som äger bilen och står för alla kostnader som är kopplade till den. Dessutom finns det möjlighet att göra skatteavdrag för bilens värdeminskning.
Det är viktigt att notera att regler och lagar för tjänstebilar fastställer att de huvudsakligen ska användas i arbetsrelaterade sammanhang. Privat användning av tjänstebilen är tillåten, men med vissa begränsningar. Enligt dessa begränsningar kan tjänstebilen användas för privat bruk upp till 10 gånger per år, med en maximal körsträcka på 100 mil. Överskrids dessa gränser betraktas det som en bilförmån, vilket innebär att den anställde kommer att bli beskattad och räknas då istället som en förmånsbil.
Därför är det viktigt att ha koll på vad som faktiskt räknas som “i tjänst”. Till exempel gäller det inte till och från arbetet. För att vara säker på att du håller dig inom de begränsningar som gäller för privat bruk av tjänstebil, är det en fördel att notera alla körningar i en körjournal.
Förmånsbil
En förmånsbil ägs (alt. Leasas) av ett företag, där det finns avsikt att använda bilen i privat bruk i större utsträckning än 10 gånger på ett kalenderår. Med en förmånsbil kan du använda bilen både i privat bruk och i tjänst, utan begränsningar, och företaget står för kostnaderna.
Det betyder att du utöver att använda bilen i tjänst, kan köra till och från jobbet, veckohandla eller skjutsa barnen till skolan eller fritidsaktiviteter. Förmånsbil innebär minst sagt mer frihet vad det gäller användning, men det är rekommenderat att även här hålla en körjournal, för att kunna redovisa för hur bilen används.
Att ha en förmånsbil innebär också en annan typ av kostnad för den anställde, eftersom bilförmånen är skattepliktig. Det är alltså du som privatperson som står för den skatten genom ett tillägg på din lön. Om företaget dessutom står för drivmedlet vid den privata körningen, beskattas du även för den, oavsett vilket drivmedlet är.
Hur hög skatten är beror helt och hållet på bilens nypris, extrautrustning och fordonsskatten. Väljer du till exempel en miljöbil, innebär det mindre skatt. Skatteverket har en bilförmånsberäkning för samtliga bilmodeller.
Körjournal
Granskning av tjänstebilar är något som sker frekvent, därför är det viktigt att du på något vis kan redovisa för hur bilen har använts. Det ställs inga krav på att du ska underhålla en körjournal, men skulle din tjänstebil granskas, är det något både Skatteverket och domstol kan efterfråga.
- Mätarställningarna vid året början och årets slut.
- Datum och mätarställning vid resans start och slut.
- Hur lång resan var som den anställde körde.
- Vilken adress resan startade och avslutades på
Läs mer om körjournal på Skatteverket